Elektrik kaçaklarına yönelik elektrik sistemlerinin bir sistem doğrultusunda toprağa aktarılma işlemidir. Bu sistemin amacı insanları ve tüm diğer canlıları korumak için gerekli önlemleri almaktır. Yeni inşa olan yerlerde alınması gereken topraklama ölçüm raporu, elektrik mühendisleri tarafından hazırlanmakta ve raporu düzenleyen mühendisin Elektrik Mühendisleri Odası’na kayıtlı olmaları gerekmektedir.
Yapının güvenliği ve canlının hayatsal tehlikeden korunumu için bu bir şarttır. Topraklama ölçüm raporu da süreklilik isteyen bir rapordur, yani düzenli zaman aralıkları ile yenilenmelidir. Topraklama ölçüm raporunda belirlenen değerler bu rapor içerisinde detaylandırılır. Raporda şu detaylar verilmelidir: ölçümlerin yapıldığı tesis bilgileri, ölçüm işini yapanlar, raporu onaylayanlar, kısaltmalar ve açıklamalar, yapılan ölçüm sonuçları, sonuca göre öneriler yer almalıdır.
Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliğinin EK-P maddesi gereğinde elektrik tesislerinde yapılan ölçümleri, raporlamaları ve uygunlu değerlendirme işlemleri sadece Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik Mühendisleri tarafından yapılabilir.
Bu ölçümlerin yapılması için kuruluşların Mühendis, unvanına ve yetki belgesine sahip personel bulundurmaları şartı bulunmaktadır. Doğansoy, olarak topraklama ölçümü ve topraklama raporu işlemlerinde gerekli yeterlilik belgelerine sahip mühendislerimiz bu alanda ihtiyaçlarınıza cevap vermekte olup bunlara ek olarak;
Hizmetlerini de yine firmamız tarafından verilmektedir. Topraklama ölçümü ve topraklama raporu veren firmaların yetki belgelerine sahip olmaları gereklidir. Bu nedenle hizmet öncesi firmanın yetki belgesini mutlaka okumanız gerekmektedir.
Topraklama ölçüm raporu, insan ve diğer tüm canlıların can ve mal güvenliğini sağlamak üzere çok önemlidir ve uzman yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu yetkili kişiler tüm ölçüm ve raporlama işlemlerini yaparlar. Ölçümü yapacak olan yetkililer, Elektrik Mühendisleri Odası üyesi olan elektrik-elektronik mühendisleri, elektrik mühendisleri veya elektronik mühendisleri olmaktadır.
Elektrik mühendislerine sahip firmalar kendileri topraklama ölçümünü doğrudan yapabilirler. Ancak şu da bilinmelidir ki bazı durumlarda çeşitli kurumlar, yapılacak toprak ölçüm raporlarının kendi kurumlarının dışındaki mühendislerin yapmasını talep edebilmektedirler. Çeşitli bölgelere göre çeşitli dönemlerde yapılan ölçüm raporları, her bölgeye göre farklı ölçme, muayene ve denetlemeye tabiidir.
Alanında uzman kişiler, çalışma alanına gelir ve birkaç kritere dikkat ederek ve tüm güvenlik önlemlerini alarak topraklama ölçüm raporu için çalışmalara başlarlar. Tüm yapının güvenli elektrik sistemlerini kullanabilmesi için bu ölçümün yapılması gerekmektedir. Bu zorunluluğu Elektrik Enerjileri Topraklama Yönetmeliği geliştirmiştir.
Binaların yapısal özellikleri ve alanın toprak direnci bu ölçümde önemlidir. Aynı şekilde ölçüm yapacak cihazın bakımı da düzenli periyotlar ile yapılmalıdır. Cihazın akım çekme gücü önem taşır. Toprak ölçüm raporunu yazacak olan kişiler, alanında uzman elektrik mühendisleridir.
Bu mühendisler tarafından yapılan ölçümde belirlenen tüm değerler bu rapora yazılır ve ayrıntılı olarak belirtilir. Bu raporda bulunması gereken bilgilerden bazıları şunlardır: ölçümlerin yapıldığı tesisin bilgileri, mühendisin onay bilgileri, ölçüm noktasının ayrıntıları gibi faktörler önem taşımaktadır.
Topraklama ölçüm raporu hakkında daha detaylı bilgi almak için 0212 613 10 04 nolu telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.