wp

SANAYİ SİCİL BELGESİ


SANAYİ SİCİL BELGESİ

Bu yazı kapsamında sanayi sicil belgesi almadan önce kapasite raporu çıkarttırmalı mıyım? Kapasite raporu ne işe yarar? Gibi sorulara cevap aranmaktadır. Öncelikle sanayi sicil belgesi nedir sorusunun tanımına değinmek istiyoruz.

Sanayi Bakanlığına bağlı olan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri aracılığı ile, sanayi üzerine faaliyet gösteren ve seri halde tamirat yapan işletmelere, elektrik enerjisi ya da diğer enerji üreten santrallere, büyük inşaat firmalarına verilen belgeye, sanayi sicil belgesi denmektedir. İşletme faaliyet göstermeye başladıktan itibaren en fazla iki ay içerisinde bu belge alınmalıdır.

Sanayi Sicil Belgesi Nedir?

Sanayi sicil belgesi başvurusu yapmadan önce kapasite raporu almak sizin yararınıza olacaktır. Kapasite raporu nedir? Sorusunun cevabını ise bu başlık altında sizlere sunacağız. Herhangi bir firmanın ellerindeki iş gücü imkanı ile sene içerisinde gerçekleştirdikleri üretim kapasitelerinin bilimsel bir biçimde belirlenmesi sonucu düzenlenen belgeye kapasite raporu denmektedir.

Kısacası, işletmenin karnesi olarak da adlandırılan kapasite raporunun geçerlilik süresi 2 yıldır. Kapasite raporu nedir? Konusu ile bağlantılı olan sanayi sicil belgesi başvuru işlemleri için işletmelere özel, kullanım kılavuzları yayımlanmaktadır.

Bu kılavuzların sizleri yönlendirdiği şekilde başvuru yapmanız önemlidir. Şayet üretim yapan bir firma iseniz sanayi sicil belgesi formunu doldurmanız gerekir. Sanayi sicil belgesi için başvuru esnasında eğer işletmenize kira ödüyorsanız sözleşmenizi ve işletmenize ait kullandığınız makineler de kiralık ise buna dair en az 1 yıllık kira sözleşmenizi başvuru dosyanıza eklemeniz gerekir.

Sanayi sicil belgesi ücreti için ise belli bir fiyat yoktur. Kapasite raporunun sermaye aralığına göre belirlendiği bir fiyat tablosu mevcuttur. Doğal olarak kapasite raporu ücreti ödeyerek sahip olacağınız raporla beraber sanayi sicil belgesi çıkarttığınız için bu ücret ikisini de ilgilendirmektedir. Yani, özetleyecek olursak, Kapasite Raporu olmadan Sanayi Sicil Belgesi çıkartılmamaktadır.

Sanayi Sicil Belgesi İle İndirimli Elektrik

Sanayi sicil belgesi nedir sorusuna yukarıda cevap vermiştir. Özelikle sanayi işletmeleri için indirimli tarifede elektrik kullanım imkanı sunan Sanayi sicil belgesi, kapasite raporu ile benzer özelliklere sahip olan sanayicilere indirimli elektrik olanağı veren statü niteliğinde bir evraktır.

Sanayi sicil belgesine sahip olan işletmeler, öncelikli olarak indirimli elektrik gibi maliyet odaklı avantajlardan yararlanma şansına sahiptir. Yüzde 25’lik bir oranda elektrik indirimi tahsis edilen işletmeler, kullandıkları elektriğin kilowatt bazındaki değeri üzerinden büyük bir indirim kazanırlar.

Sanayi Sicil Belgesi İle Elektrik İndirimi Başvurusu

Sanayi kuruluşu işleten kişilerin indirimli elektrik tarifelerinden yararlanmaları için öncelikli olarak sanayi sicil belgesi almaları gerekmektedir. Ticaret Sicil Gazetesi tarafından belirtilen detaylarca sanayi sicil belgesi sahibi olan işletmeler, özellikle elektrik enerji kullanımı açısından maliyet odaklı kullanım paketlerinden yararlanabilirler.

Sanayi ve ticaret odaklı işletmelerim yararlanabileceği bu imkan, işletmelere özellikle enerji harcamalarında uygun maliyetli çözümler sunmaktadır. Sanayi sicil belgesi ile indirimli elektrik başvurusu yapacak olan işletmelerin öncelikli olarak kapasite raporu sahibi olmaları gereklidir.

Ticari ve sanayi işletmelerinin irtibat bilgilerinden yıllık üretim faaliyetlerine kadar tüm detayları kapsayan kapasite raporu ile işletmeler sanayi sicil belgesi başvurusu yapabilmektedirler.

İndirimli Elektrik İçin Kapasite Raporu ve Sanayi Sicil Belgesi Neden Önemlidir?

İndirimli elektrik imkanlarından faydalanmak isteyen sanayi kuruluşları, bir takım prosedürleri yerine getirmek zorundadırlar. Bu prosedürler arasında en önemli gerekliliklerden biri olan kapasite raporu, indirimli elektrik başvurusu için gerekli olan yıllık üretim hacminden elektrik kullanımına kadar birçok detayı barındırmaktadır.

Kapasite raporu üzerinde yıllık üretim hacmi gibi detayları bulunan işletmeler, sanayi sicil belgesi ile indirimli elektrik başvurusu yapabilirler. Sanayi işletmelerinin giderleri arasındaki en büyük payın enerji harcamalarına ayrıldığı göz önünde bulundurulunca, sürdürülebilir üretim açısından indirimli elektrik kullanımının ne denli önemli olduğu inkar edilemez.

Bu bilgi doğrultusunda Sanayi Sicil Beyannamesi ile prosedürleri yerine getiren işletmeler, özellikle üretim faaliyetlerine aktif bir şekilde katılan işletmeler için tasarlanan indirimli elektrik tarifelerinden faydalanma şansı elde ederler.

Kapasite Raporu Ücreti

Kapasite raporu ücreti işletmede çalışan sayısına göre değişiklik arz etmektedir. 1 ve 9 arasında işçinin olması (9 dahil) halinde; Kapasite Raporu İstanbul Ticaret Odası tarafından çıkartılır. 10 ve üzeri çalışan sayısı mevcutsa Kapasite Raporu İstanbul Sanayi Odası tarafından çıkartılır.

Dolayısıyla işçi sayısının önemi ödenecek harçlar ve başvurulacak odalar açısından önem kazanmaktadır. İstanbul Sanayi Odası 2019 yılı için ödenecek harçları sermaye aralığına göre belirlenmiştir. İstanbul Sanayi Odası’nın öngördüğü güncel kapasite raporu ücreti aşağıdaki gibidir;

  • 99.999’a kadar olanlar için    1.150,00 TL
  • 100.000 – 999.999                1.650,00 TL
  • 1.000.000 – 4. 999.999        2. 150,00 TL
  • 5. 000. 0000 ve üzeri            2.650,00 TL

Kapasite Raporunun Faydaları

Kapasite raporunun işletmelere sağladığı bazı faydalar vardır. Kapasite raporu edindikten hemen peşi sıra sanayi sicil belgesi alırsanız bu belgeye özel tanınan ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz. Kapasite raporunun faydaları arasında en önemlisi elektrik faturalarında maliyetin düşmesi yani sanayi abonesi tarifesinden faydalanarak %20 ile %25 arası elektrik indiriminden yararlanılmasıdır.

Bu indirimden faydalanabilmek için sanayi sicil belgesi ve kapasite raporunun temin edilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen sanayi belgesinin sağladığı diğer faydalar şu şekildedir;

  • İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil – Terkin uygulamasından yararlanırlar.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarının bu belgeye sağladığı özel imkanlardan faydalanırlar.
  • Devlet tarafından sağlanan özel indirimlerden faydalanabilirler.
  • İş imkanı oluşturur.
  • Eximbank kredilerinden yararlanabilirler.

Kapasite raporu çıkardıysanız sanayi sicil belgesi de çıkartabilirsiniz. Sanayi sicil belgesinin alınması 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereğince zorunluluktur. Ayrıca Devlet tarafından sağlanan elektrik tarifesi özel indiriminden faydalanmak için sanayi sicil belgesini bağlı bulunduğunuz elektrik idaresine dilekçe ile birlikte göstermeniz gerekir.

Sanayi sicil belgesi elektrik indirimi TEDAŞ tarafından kontrol edilmektedir. Büyük şirketler için yaklaşık %20 civarında uygulanan bu indirim oldukça önem arz etmektedir. Eğer birden fazla işletmeye sahipseniz sanayi sicil belgesi elektrik indirimi için her bir işletmenizin ayrı ayrı kapasite raporunu ve sanayi sicil belgesini almanız gerekmektedir. Sanayi sicil belgesi almak için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Dilekçe hazırlanmalı
  • İşletmenizin bağlı olduğu odadan ‘’Aslı Gibidir’’ onaylı kapasite raporu
  • Sanayi sicil beyannamesi
  • Yıllık işletme cetveli
  • İşletmenin kuruluşuna ait Ticaret Sicil Gazetesi
  • Unvan değişikliği var ise unvan değişikliğini gösterir Ticaret Sicil Belgesi
  • İşletmenizde kullandığınız teçhizat ve makineler kiralık ise en az bir yıllık kira sözleşmenin aslı veya fotokopisi
  • İşletmede yetkili kişinin imza sirküleri ya da asıl imza beyannamesi örneği
  • Yetki belgesi

İşetmelerin Sahip Olduğu SSK’lı İşçi Sayısının Önemi

  • 1-9 SSK’lı işçi (9 dahil) çalıştıran işletmeler için Kapasite Raporu İstanbul Ticaret Odası’ndan çıkarılmaktadır. 2019 Güncel harç bedeli 750 TL’dir. Bu rakamın 450 TL’si T.O.B.B.’ye 300 TL’si exper ücreti için İstanbul Ticaret Odası’na yatırılmaktadır.
  • 10 SSK’lı ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler için Kapasite Raporu İstanbul Sanayi Odası’ndan çıkarılmaktadır. Ödenecek harçlar işletmelerin sahip olduğu sermaye bedelleri (yukarıda yazıldığı üzere) doğrultusunda belirlenmektedir. Buna ek olarak 450 TL T.O.B.B. ücreti istenmektedir.

Duyu Elektrik olarak biz ne yapıyoruz ?

  1. Kapasite Raporu ve Sanayi Sicil Belgesi’ni işletmenizin bağlı olduğu odadan sizin yerinize çıkarıyoruz.
  2. Elektrik idaresine işletiyoruz. Böylece faturanızın ticari tarifeden sanayi abonesi tarifesine geçişini sağlıyoruz. Elektrik idaresine işlettiğimiz tarihten itibaren 1 ay sonra ise %20 elektrik indirimi başlamış oluyor.
  3. Sanayi Sicil Belgesi’nin 2 yıllık geçerlilik süresini titizlikle takip ediyoruz. Sanayi Sicil Belgesi vize tarihi gelmeden sizleri bilgilendirdiğimiz için elektrik indirimi kullanımına devam etmenizi sağlıyoruz.

Kimler Sanayi Sicil Belgesi elektrik indirimi uygulamasından faydalanabilir?

  • Elektrik faturasının müşteri grubu kısmında ticarethane yazan ve işletmesinde üretim/imalat olan herkes Sanayi Sicil Belgesi elektrik indirimi uygulamasından faydalanabilir.
  • Çalışma konularımızda ücretsiz danışmanlık ve tespit yaptığımız için bizleri arayıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Dilerseniz mail adresimize güncel elektrik faturanızı gönderin, biz sizi arayalım ve elektrik indirimi kullanıp kullanamayacağınızı söyleyelim.

KALENDER LAZER
ATM AKSU TEKSTİL MAKİNE
GALATA ÜNİVERSİTESİ
ÖZSEÇ BETON
AKBULUT MENSUCAT
AYDIN ÜNİVERSİTESİ